La Faye-Vertolaye
De Auvergne verrast met zijn groene weidsheid, zijn eikenwouden, zijn uitgedoofde vulkanen met rotskegels die als oermonumenten in het landschap staan, zijn kleine dorpen, waar mensen nog tijd nemen om rustig te leven.
Een lappendeken van groen en blauw. Zo mooi is de Auvergne vanuit de lucht. Heuvelland en uitgestrekte wouden, afgewisseld met schitterende meren en rivieren. Plaatsen die uitnodigen tot stevige wandeltochten en watersporten. Wandelaars volgen de aangeduide wandelwegen.
Wie het wat rustiger wil, luiert via de rustige wandelpaden of strekt zich uit in het gras of aan de rand van een waterkant. Sportvissers kunnen zich in de Auvergne naar hartelust uitleven. Onder de waterspiegel wemelen onder meer forel, zalm en beekridder. Fietsers en mountainbikers kunnen hun uithoudingsvermogen testen of rustig op de Hautes Chaumes
een ritje maken
Ruim een vierde van de Auvergne bestaat uit natuurparken, maar afgezien van specialisten, weten weinig mensen waar het uitgestrekte “Parc Livradois-Forez” zich bevindt. Het ligt ten oosten van Clermont-Ferrand, tussen de steden Thiers, ten noorden en Le Puy-en-Velay, ten zuiden.
De vredige eikenbossen, glooiende velden en kronkelende riviervalleien doen je de tijd vergeten. Wie naar de Auvergne komt voor de natuur heeft keuze uit verscheidene parken. In het Natuurpark Livradois-Forez, met heuvels en bossen waarin je voor je plezier zou verdwalen, loopt de beroemde Ambachtenroute en is er de papierroute met zijn oude watermolens.
De golvende hoogvlakte van de Hautes Chaumes maakt deel uit van Livradois-Forez en ligt in de buurt van Ambert, een stadje van 7500 inwoners, voorheen beroemd om zijn papiermolens.
De Hautes Chaumes is het centrum van zeer oude landelijke activiteiten, zoals de artisanale productie van de beroemde Fourme d’Ambert. Die Fourme werd reeds vervaardigd in de tijd dat de legioenen van Julius Caesar zich waagden tot in de bergen van de Livradois-Forez.
Je treft er een flora aan, die je enkel vindt op weiden die lang ondersneeuwd waren. Eveneens de fauna, bestand tegen de ruige wintermaanden met sneeuw, wind en lage vorsttemperaturen is merkwaardig. Je vindt er ook amfibieën zoals de alpensalamander, naast everzwijnen, reeen en dwergvleermuizen. In de winter kan je genieten van het skistation van Chalmazel en honderde km langlaufpisten, van de Col de la Loge over de Col du Béal naar de Col des Supeyres.
Wie op zoek is naar cultuur vindt zeker zijn gading in de Auvergne. De streek herbergt charmante kastelen, kleine Romaanse kerken en een schat aan Romaanse kunst. Je vindt er meer dan 250 bouwwerken uit de tiende en elfde eeuw. Het erfgoed van de Auvergne behoort daarmee tot de grootste van Europa. Een zeer druk bezochte, maar toch authentiek bewaarde stad, is Le Puy-en-Velay. Hier vertrekt de Via Podiensis, één van de vier oudste pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. Ook nu nog beginnen vele pelgrims hier de tocht richting Spanje. www.mairie-le-puy-en-velay.fr>
Le Puy-en-Velay
Le Puy-en-Velay wordt wel eens de Mont Saint-Michel van Auvergne geheten. Op toeristisch gebied is het ongetwijfeld een van de boeiendste steden van Frankrijk, gebouwd op en rond vulkanische basaltkegels. Een van de kegels, een reusachtige menhir, draagt de naam “Dyke D’Aiguilhe” en is bekroond met een Romaanse kapel, gewijd aan Sint-Michiel.
George Sand beschrijft de stad in haar roman als volgt: Ce n’est pas la Suisse, c’est plus terrible, ce n’est pas l’Italie, c’est plus beau, c’est la France centrale avec tous ses Vesuves éteints.
De kathedraal van Le Puy-en-Velay, het gastenhuis van de stad en het Franse deel van het pelgrimspad behoren tot het werelderfgoed van UNESCO. Maar ook de rest van de stad is het bekijken waard. De smalle straatjes, de zachte kleur van de daken, het temperament van de inwoners, alles doet hier erg zuiders aan. Je waant je zowaar even in Italië. www.ot-lepuyenvelay.fr
VLAAMSE WANDTAPIJTEN
La Chaise-Dieu is de indrukwekkendste abdij van de Auvergne. In de kerk hangen elf Vlaamse renaissance wandtapijten, geweven in Brussel tussen 1500 en 1518. Ze stellen taferelen voor uit de middeleeuwse bijbel der armen, naast oude legenden en uitleg in gotisch schrift. Uitzonderlijk is het tapijt met de verschijning van Jezus aan Maria Magdalena in een weelderige tuin. Met de rechterhand zegent hij de rijkelijk uitgedoste Maria Magdalena op het voorhoofd.
Vanaf half augustus focust het festival van La Chaise-Dieu op muziek. Internationale artiesten brengen een repertoire van spirituele melodieën, 30 concerten lang www.chaise-dieu.com.
De zomer is het feestseizoen, In juli viert Gannat het wereldcultuurfestival. www.gannat.com. Honderden buitenlandse artiesten geven er het beste van zichzelf met muziek en dans, terwijl gasten de cultuur en gastronomie proeven uit alle windstreken.
Eind augustus, tijdens het internationaal festival voor straattoneel, wordt Aurillac bevolkt door acrobaten, verhalenvertellers en fantastische dieren.
In september kan je blijven doorfeesten in de Auvergne. De Renaissance feesten van de Vogelkoning in Le Puy-en-Velay nemen je mee naar vroegere tijden. Ruiters, hofnarren en edeldames komen er weer tot leven. Boogschutters strijden er om de felbegeerde titel van Vogelkoning. Er zijn parades te voet en te paard, reconstructies van oude ambachten. In open lucht en in tavernes worden Renaissance maaltijden opgediend. De inwoners doen ernstig onderzoek naar gebruiken en kledij uit de 16de eeuw en toveren hun stad om in een levensechte sfeer van toen. www.le-puy-en-velay.com
Een twintigtal km westwaarts van La Chaise-Dieu werd door de oprichter van La chaise-Dieu, Robert de Turlande, het nonnenklooster van Laveaudieu gesticht. Tijdens de Franse revolutie wilde men de kerk slopen. Een revolutionair slaagde erin de spits van de toren af te slaan, maar samen met het puin stortte hij naar beneden en vond de dood. Hierdoor raakten de vandalen zo ontnuchterd dat ze het kloostercomplex verder ongemoeid lieten.
Laveaudieu werd later opnieuw op het nippertje van afbraak gered, want het klooster werd na de tweede wereldoorlog verkocht aan Amerikanen, die het zouden afbreken en heropbouwen in Closters, een kloostermuseum in de V.S.
De stenen waren al genummerd toen iemand te voorschijn kwam met een document uit 1896, waarin sprake was van fresco’s in de refter. Tweehonderd vijftig jaar lang werd de eetzaal gebruikt als stal en werden de muren wit bepleisterd. In 1951 haalden specialisten de pleisterlaag weg en herontdekten de gaaf bewaarde muurschilderingen.
Je wordt stil bij het aangrijpende kunstwerk in Byzantijnse stijl uit de 12 eeuw, met onder meer een Christus omringd door symbolen van de vier evangelisten. Dankzij de pleisterbedekking bleven de fresco’s in al hun glans bewaard. Precies op tijd besefte de Franse overheid de culturele waarde van het ensemble.
Eind augustus, tijdens het internationaal festival voor straattoneel, wordt Aurillac bevolkt door acrobaten, verhalenvertellers en fantastische dieren.
In september kan je blijven doorfeesten in de Auvergne. De Renaissance feesten van de Vogelkoning in Le Puy-en-Velay nemen je mee naar vroegere tijden. Ruiters, hofnarren en edeldames komen er weer tot leven. Boogschutters strijden er om de felbegeerde titel van Vogelkoning. Er zijn parades te voet en te paard, reconstructies van oude ambachten. In open lucht en in tavernes worden Renaissance maaltijden opgediend. De inwoners doen ernstig onderzoek naar gebruiken en kledij uit de 16de eeuw en toveren hun stad om in een levensechte sfeer van toen. www.le-puy-en-velay.com